Thieu Vleeshouwers over versnelde
IVA-aanvraag: 
“Alles uitgelegd in duidelijke taal.”

 

Werken werd voor hem onmogelijk. 

Thieu Vleeshouwers kreeg toen met allerlei instanties te maken. Dat was lastig voor hem. B2 transities bemiddelde en zorgde voor een versneld arbeidsongeschiktheidstraject.

 

Thieu Vleeshouwers (64) ging werken op zijn 15de. De afgelopen 38 jaar was hij actief op het dak. “Eigenlijk ben ik meubelmaker van beroep. Een directeur van een dakbedekkingsbedrijf zag mij bezig met het dak van een boerderij die ik verbouwde. Hij stapte op me af. Sindsdien werk ik op het dak. Ik verdiende er meer geld dan in de meubelfabriek. Buiten werken vond ik bovendien veel leuker.” Thieu werkte zes dagen per week. Er waren weinig hulpmiddelen. Op een dag ging het mis. “Ik viel door het dak. Mijn ribben raakten beschadigd. Ik had pijn, maar ik leerde ermee leven. Er zijn maar weinig dakdekkers van mijn leeftijd die er ongeschonden uitkomen.”

 

Instanties

Door de jaren heen kreeg Thieu meer lichamelijke klachten. Na een knieoperatie kwam hij langdurig thuis te zitten. “Mijn rug was al slecht. En ik werd ook nog geopereerd aan mijn enkels. Ik was altijd gezond, maar ineens viel ik van het een in het ander.”

Thieu kreeg met allerlei instanties te maken. Die zochten voor hem naar ander werk. Binnen op kantoor en met computers. “Ze kunnen het honderd keer aan mij uitleggen, maar ik snap er niets van. Ik weet nauwelijks hoe ik mijn telefoon aan en uit moet zetten. Ik ben niet thuis in dit soort materie. Aan een arbeidsdeskundige probeerde ik dat uit te leggen. Ik draaide de rollen eens om. Ik vroeg hoe hij het zou vinden om op het dak te werken. Dat zag hij niet zitten. En zo zie ik het niet zitten om op kantoor te werken. Voordat ik weet hoe een computer werkt, ben ik al met pensioen. Ik wil graag werken, maar dit soort banen waren voor mij geen optie.”

 

Oplossing

Zijn werkgever Hendrikx Dakbedekkingen BV schakelde B2 transities in. Die besprak met hen de mogelijkheid van een versnelde WIA-aanvraag. Thieu: “Hiermee zou ik niet nog een jaar in de ziektewet hoeven blijven. En iedere keer weer mijn verhaal moeten doen bij bedrijfsartsen, keurings- en verzekeringsartsen.” Hij werd volledig afgekeurd door het UWV. Tot aan zijn pensioen heeft hij recht op een IVA-uitkering. “Ze kwamen met een goede oplossing. Ik zit heus niet voor mijn lol thuis. Ik heb goede en slechte dagen. Een uur lang stilzitten gaat niet. Veel lopen gaat ook niet. Het liefst was ik tot mijn 67ste doorgegaan. B2 transities luisterde naar wat ik wilde en zag mijn beperkingen. Ze legden me uit wat de opties waren. In duidelijke taal, die ik begrijp. Ineens werd het duidelijk. 

B2 transities heeft me heel fijn geholpen. Ik ben ze enorm dankbaar.”