Een kantoorfunctie was de uitkomst voor
Mark ten Voorde.

 

Dakdekker ontpopt zich als commercieel talent.

 

Een kantoorfunctie bij Egberinkdak was de op-lossing voor zijn chronische schouderprobleem. Zijn werkgever stelde een overstap voor en schakelde B2 transities in voor het omscholings-traject. Mark ten Voorde (32): “Uit mezelf had ik die stap niet zo snel gezet.”

 

Hij rolde bij toeval in het vak. Aanvankelijk ging Mark ten Voorde aan het werk als hovenier met diploma Niveau 3 op zak. Het hovenierswerk bood hem te weinig zekerheid, vertelt hij. “Ik was gek van dieren en natuur. Maar als hovenier zie je vooral pieren en mieren. Het was bovendien geen vast werk. Bij het aanleggen van een paar daktuinen leerde ik dakdekkers kennen. Ik kwam in gesprek met Egberinkdak en kreeg een baan aangeboden. Het leuke van dakdekken is het sociale. Je spreekt allerlei mensen.”

 

Gewoon proberen

Na vijf jaar dakdekken kreeg hij problemen met zijn schouder. Een lange behandeling volgde. Uiteindelijk werd hij geopereerd. Het werk als dakdekker zag hij met zijn schouderprobleem niet meer zitten. “Ik kan nog wel volledig herstellen. Maar ik ben pas 32 jaar. Op het dak loop ik te veel risico dat het met mijn schouder weer misgaat. Dan heb ik echt een probleem.” Mark zat in de ziektewet en verveelde zich. “Daarom ging ik af en toe naar kantoor. Daar deed ik wat kleine klusjes. Collega’s zeiden: ‘Ga eens achter de computer zitten. Probeer het gewoon.’”

 

Twijfel

B2 transities regelde voor Mark een OKD-Kader-opleiding. “Ons bedrijf had meer mensen op kantoor nodig. Dat was dus een mooie samenloop van omstandigheden. Uit mezelf had ik die stap niet zo snel gezet. En het is goed uitgepakt.” B2 transities kwam tijdens en na het traject regelmatig langs bij Egberinkdak. Mark werd gecoacht. De leerstof werd geëvalueerd. Ze namen verbeterpunten door. Zo kwamen de kwaliteiten van Mark duidelijk in beeld. “Vooraf twijfelde ik of ik aan die opleiding moest beginnen. School was vroeger niet mijn favoriete bezigheid. Maar de OKD-Kader viel eigenlijk wel mee. Ik reed samen met mijn collega Marco naar de opleiding. Op de terugweg bespraken we samen de les van die avond. Dat was erg prettig.”

 

Klantcontact

Mark ontpopte zich als een commercieel talent. Hij heeft nu veel contact met klanten. “Het werk ging altijd goed, maar de basiskennis ontbrak. Die bouw- en daktechnische kennis heb ik nu wel. Ik vind het heel leuk om bij klanten op bezoek te gaan. Dankzij de opleiding weet ik waarover ik praat. Ik verkoop iets waar ik verstand van heb.”