Zelfde bedrijf, andere functie

 

Marco Caarels werkt voortaan binnen.

B2 transities heeft veel voor me gedaan.”

 

Dakdekker Marco Caarels was blij verrast toen zijn werkgever vroeg of hij, vanwege fysieke problemen, op kantoor wilde werken.
B2 transities begeleidde het omscholingstraject. “Het was pittig, maar ik deed het met plezier.”

 

Collega’s gezocht, las Marco Caarels (38) op een werkbus die bij hem door de straat reed. Hij solliciteerde en inmiddels werkt hij al 6 jaar bij Egberinkdak in Hengelo. Marco: “Ik werkte daarvoor in de logistiek bij een bedrijf met zetwerk voor dak en gevel. Ik kende die wereld dus.”

 

Marco leerde het vak van allround dakdekker. Hij werkte met plezier en wilde zich verder ontwikkelen. Af en toe kreeg hij last van lichamelijke klachten. Marco: “Op een dag kwam mijn werkgever naar me toe met de vraag of ik op kantoor wilde werken. Dat vond ik heel bijzonder. Ik ging de uitdaging graag aan. Ook met het oog op de toekomst. Je weet niet hoe lang je lichaam het dakdekken volhoudt.”

 

Pittige lessen

B2 transities werd ingeschakeld om Marco om te scholen. Hij werd ingeschreven voor de OKD-Kader-opleiding bij TECTUM. Hiervoor heb je de juiste vooropleiding nodig. Die had Marco niet. Hiervoor werd een oplossing gevonden. Zo startte Marco in 2021 met de modulaire aanpak. “In het begin was het niet makkelijk. Algemene Bouwkunde en Bouwfysica waren pittig. Je moet je opleiding er ’s avonds bij doen. Op het werk pakte ik het offreren en calculeren op. Het was al met al veel, maar ik deed het graag.”

 

Eén avond per week reed Marco naar het opleidingscentrum van TECTUM in Nieuwegein. Daar behaalde hij alle zes modules van de OKD-Kader. “Ik leerde tijdens de les ook veel van de gesprekken met mensen van andere bedrijven. Op de avonden dat ik niet naar Nieuwegein hoefde, ging ik er toch even voor zitten. Om de lesstof goed bij te houden.”

 

Zijn loopbaantraject is inmiddels afgerond. Marco: “Dankzij de opleiding kreeg ik meer inzicht in de organisatie. Wat ik leerde kon ik meteen toepassen. Je krijgt een theoretische bevestiging van wat je in de praktijk doet.”

 

Toekomstplannen

Op dit moment heeft Marco een gecombineerde functie in service en onderhoud. Daarnaast voert hij dakinspecties uit. “Binnenzitten is niks voor mij, dacht ik altijd. Toch wende het snel. Maar het is wel prettig dat ik af en toe ook buiten kom. Op dit moment doe ik hoofdzakelijk calculaties. In de toekomst ga ik ook werkvoorbereiding en planning doen. De lichamelijke klachten zijn er bijna niet meer.”

 

Hij kijkt met een positief gevoel terug op het traject. “B2 transities ging uit van anderhalf à twee jaar. Dat klopte. Toen ze zeiden ‘nu wordt het pittig’, klopte dat ook echt. Dankzij de opleiding bij TECTUM zie ik dat ik ook nog alle kanten op kan. B2 transities heeft veel voor me gedaan. Dit werk houd ik tot mijn pensioen vol.”