Behoud van RVU-regeling, ondanks de overstap naar  een andere baan.

 

Frits van Grimbergen: “Ik heb het naar mijn zin, dus ik stop niet.”

 

Hij stond voor een moeilijke beslissing. Zijn lichamelijke klachten dwongen Frits van Grimbergen (64) er eigenlijk toe om te stoppen als dakdekker. Maar om in aanmerking te komen voor de zwaar-werkregeling (RVU) moest hij nog een paar maanden doorwerken. B2 transities vond een oplossing. Frits denkt nu niet meer aan stoppen.

 

Ongeveer tien jaar geleden kreeg Frits van Grimbergen last van zijn knieën. Als dakdekker bij Hendrikx Daksystemen had hij er een lange loopbaan opzitten. Maar hij wilde niet weten van ophouden. Frits: “Mijn knieproblemen werden steeds erger. Ik ben niet kleinzerig, dus ik werkte gewoon door. Dankzij injecties van de huisarts lukte dat ook. Zo schoof ik het probleem steeds voor me uit. En de periode dat een injectie helpt, wordt door de jaren heen steeds korter.”

 

Drie jaar terug waren beide knieën toch echt versleten. Zijn werkgever zocht een oplossing door hem in te zetten voor kleinere klussen op de werf en in het magazijn. Maar ook dat lukte na enige tijd niet meer. B2 transities werd ingeschakeld toen hij weer enige maanden was uitgevallen. Frits: “Eigenlijk was het al te laat. Zelfs een operatie had het probleem niet verholpen. Ik mocht niet meer tillen. Ik moest zo weinig mogelijk traplopen. Knielen ging niet meer. De arts vertelde dat ik moest stoppen als dakdekker. Ja, wat moet je dan?”

 

Vertrouwen

B2 transities bouwde een vertrouwensband op met Frits. Ook zijn vrouw was aanwezig bij de gesprekken. Vertrouwen is bij begeleiding van werk naar werk een belangrijke voorwaarde. Frits: “In het begin was ik wel wat argwanend. Probeer maar eens een oude boom te verplanten, dat valt niet mee. Ik wist ook niet wat ik wilde en zou kunnen. Ik was niet geschoold. Eigenlijk kan ik maar één ding, dacht ik: dakdekken. Ook wilde ik mijn salaris niet kwijtraken en ik wilde niet van een uitkering leven. Daar had ik niet veertig jaar voor gewerkt. Er was op dat moment voor mij veel onzekerheid.”

 

 

B2 transities inventariseerde de mogelijkheden van Frits. Zijn vakkennis en ervaring boden aan-knopingspunten voor een functie bij CPE in Budel. CPE is leverancier van materialen voor het platte dak. B2 transities voerde verkennende gesprekken met de directie. Die maakte ook kennis met Frits. “Dat was een goed gesprek. Ik stond ervan te kijken dat ik niet eens hoefde te solliciteren.” Hij kreeg een werkervaringsplaats in het magazijn. Zo leerde hij het bedrijf kennen.

 

 

Frits wilde gebruikmaken van de RVU-regeling (Regeling voor vervroegde uittreding) voor zware beroepen. Maar hij kwam hiervoor een paar maanden “te kort” bij Hendrikx Daksystemen. Met ondersteuning van B2 transities werd Frits voor de laatste periode van zijn werkervaringsplaats gedetacheerd. CPE en Hendrikx Daksystemen zorgden samen voor de loonkostendoorbetaling. Frits: “Gelukkig hielp Hendrikx. Ik kon een paar maanden langer in dienst blijven. En Hendrikx leende mij uit aan CPE.”

 

Kennis en ervaring

Frits brengt veel technische kennis en ervaring met zich mee in het magazijn van CPE. Andersom kan hij weer dingen leren van magazijnchef Romek (23). Romek: “Ik ben opgeleid voor het magazijn, maar ik had geen ervaring met dakproducten. Het is ideaal als je er iemand bij hebt uit de praktijk. Frits weet vrijwel alles van de artikelen die wij hier verkopen. Als een klant mij iets vraagt en ik weet het antwoord niet, dan kan ik bij Frits terecht. En hij kan bij mij terecht voor uitleg over de computer. Daar wilde hij eigenlijk niet mee werken. Maar voor het orderpicken gebruiken we nu eenmaal een scanner. Frits dacht dat hij het nooit zou leren. Maar het gaat nu uitstekend.”

 

Frits: “Het is echt leuk werk. Hier gaat alles met de heftruck en hoef ik niets te tillen. Orderpicken en laden en lossen. We snijden EPDM en EPS op maat. Als ik er niet uitkom, dan kan ik het altijd vragen. Ik sta ervan versteld hoeveel geduld ze met mij hebben. Ik werk hier de ene week drie ochtenden en de andere week vier. Er komen hier veel oud-collega’s langs. Leuk om die te spreken. Over het salaris heb ik niets te klagen. En als ik wil stoppen, dan kan dat. Maar ik stop voorlopig niet. Ik heb het hier naar mijn zin.”