Erwin van Tiggelhoven: nieuwe carrière in de zorg.

“Hang niet de stoere jongen uit, maar trek aan de bel.”

 

Van dakdekker naar begeleider in de psychiatrische hulpverlening bij Trajectum. Die overstap ligt niet voor de hand. Toch gaat Erwin van Tiggelhoven (47) elke dag fluitend naar zijn werk. “Gelukkig wist ik van het bestaan van B2 transities.”

 

“Vijf jaar geleden zakte ik door het dak. Het was een nieuw type spouw, iets breder dan ik gewend was. Ik lette even niet op en weg was ik.” Tot aan het ongeluk had Erwin van Tiggelhoven het prima naar zijn zin op het dak. Maar na de val begon de rugpijn. Die werd steeds erger. Erwin: “Twee jaar geleden dacht ik: dit hou ik niet vol tot mijn 67ste.”

 

Samen met Arjan zûm Grotenhoff, zijn werkgever bij Technodak, ging hij in gesprek met B2 transities. Erwin wist al dat hij buiten de dakenbranche aan de slag wilde. In het begin liep het loopbaantraject wat stroef. Erwin: “Ik moest op gang komen, gaan solliciteren en mijn netwerk vergroten. In mijn vrije tijd deed ik ervaring op bij evenementen als EHBO’er.”

 

Erwin droomde ervan om ambulancechauffeur te worden. Dat bleek niet haalbaar. De opleiding is zwaar en kostbaar, de banen zijn schaars en het aanbod kandidaten is groot. Hij stelde zijn verwachtingen bij. “Het was een spannende periode. Je hebt een vaste baan, een salaris. Dan komt de vraag: wat als… Die gedachte heb ik opzij moeten zetten. B2 transities adviseerde me om ook een LinkedIn-account aan te maken. Zo kwam ik een aankondiging voor een open dag van Trajectum tegen. Daar heb ik me voor aangemeld. Al snel daarna kreeg ik een intakegesprek.”

 

Opleiding

Zijn voorkeur voor een baan in de zorg kwam niet uit de lucht vallen. Erwin gaf in zijn vrije tijd les in taekwondo, onder meer aan kinderen met een beperking. “Ik vond dat leuk om te doen, dus hart voor de zorg was er al.”

 

Trajectum biedt zorg aan mensen met een licht verstandelijke beperking en risicovol gedrag. Erwin werkt op een locatie met mensen in tbs. Als zij-instromer volgt hij een opleiding. Erwin: “Het is soms een uitdaging. We hebben hier veiligheidsprotocollen en een hecht team. Ik doe nu een mbo-4-opleiding. Die duurt normaal gesproken drie jaar. Ik mag het in één jaar doen. Vroeger was ik niet dol op school. Maar deze opleiding gaat goed. Dat komt omdat ik het interessant vind. Waar ik echt tegenaan hik, is het werken met een computer. Ik heb altijd met mijn handen gewerkt. Nooit achter een computer gezeten.” In de beginfase en tijdens een opleiding houdt B2 transities altijd vinger aan de pols. Voor wie moeite heeft met computerwerk biedt Btransities speciale computercursussen aan.

 

Het hele traject van dakdekker naar een nieuwe baan bij Trajectum duurde ongeveer tien maanden. De overstap naar de zorgsector bleek een schot in de roos. Erwin: “Ik ga fluitend naar mijn werk. Ik had dit jaren eerder moeten doen, maar ik was er niet klaar voor. Nu is dit op mijn pad gekomen. Ik heb het met beide handen aangegrepen. Ik werk nu niet meer vóór mensen, maar mét mensen. Daar haal ik veel energie uit.”

 

Vertrouwd gezicht

Teammanager Patrick Jeffrey van Trajectum schuift aan bij het gesprek. “Erwin is een prachtig voorbeeld van een zij-instromer die uit een totaal andere werkomgeving komt. Wij kijken altijd voornamelijk naar de persoon. Je moet een mensenmens zijn, je moet goed kunnen luisteren. We werken hier in een risicovolle omgeving waar veel gebeurt. Je moet dus ook grenzen kunnen stellen. Je moet stevig in je schoenen staan. Je moet jezelf durven zijn, anders voelen cliënten dat aan.”

 

Bij Trajectum wordt veel gewerkt met zzp’ers. Dat is een efficiënte oplossing in een krappe arbeidsmarkt, vertelt Patrick. “Maar vaste medewerkers zijn belangrijk. Veel cliënten hechten aan vertrouwde gezichten. Daarom investeren we in mensen als Erwin. Als we al commentaar hebben op Erwin, dan is het dat hij te snel wil gaan. Hij vindt het vervelend als iets niet lukt. Hij is aspirant-verzorger. We nemen hem serieus als werknemer, maar fouten maken mag. Tegelijkertijd moet hij zich goed voelen in zijn beroep. Anders heeft dat gevolgen voor het groepsproces. Gelukkig durft Erwin vragen te stellen. Als ik op het dak zou gaan werken met een brander, dan legt Erwin aan mij uit wat ik moet doen. Zo werkt het hier ook.”

 

Financieel stabiel

Van taekwondo is Erwin inmiddels overstapt op bokstraining. “Ik moet daarbij wel oppassen met mijn lichaam, maar het gaat goed. Fysiotherapie is niet meer nodig. Sinds ik deze baan heb, ben ik klachtenvrij. Ik wandel en beweeg veel. Fysiek ben ik er enorm op vooruitgegaan.”

 

Bij de begeleiding naar een andere functie of baan, streeft B2 transities ernaar dat het inkomen gelijk blijft. Financieel betekende de overstap dan ook geen achteruitgang, vertelt Erwin. “Het instapsalaris was gelijk aan mijn loon als dakdekker. Als ik mijn diploma heb, wordt het zelfs beter. Ik heb nu ook wat meer tijd voor mijn gezin.”

 

Voor dakdekkers die te maken krijgen met terugkerende, lichamelijke klachten heeft Erwin advies. “Hang niet de stoere jongen uit, maar trek aan de bel. En doe dat snel. Zorg goed voor je lichaam. Gelukkig wist ik van het bestaan van B2 transities. Daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt.”